Inom sportsbetting talar man ofta om units. Men vad är en unit och varför använder man units i bettingsammanhang, låt oss redan ut frågetecknen som ni har.

Varför använder man units?

För att lättare hantera sina olika spel och föra statistik över dem är det många som använder sig av units. Units förenklar sättet att bryta ner vinstprocent eller förlustprocent.

Förenklat kan man förklara det så här:

Det första du gör innan du börjar med units är att bestämma hur stor din maxinsats för varje enskilt spel skall vara. Det kan vara 5 % av din totala spelkassa men även betydligt mer. Allt handlar om hur mycket du vill riskera. Om du har en spelkassa på låt oss säga 5 000 kr så kanske du vill ha en maxinsats på 250 kr, detta motsvarar alltså 5 % av din totala spelkassa. 10 units = maxbet vilket alltså motsvarar 250 kr och 1 unit = minimumbet vilket är lika med 25 kr.

Du spelar 125 kr på en match där oddset är 1,80. Du har satt en unit till motsvarande 25 kr. I detta fall motsvarar 125 kr - 5 units (5x25 kr). Normalt brukar man ha 1-10 units. Ett spel som motsvarar 10 av 10 units betecknas som ett riktigt säkert spel, medan ett spel där man lägger 1 unit är ett högrisk bet.

Hur mycket en unit är värd bestämmer man själv, men enklast är det om det är jämna tal som 100 - 200 osv. Är du en spelare som inte har så hög insats så kanske 1 unit motsvarar 10 kr och 10 är 100 kr, medan en riktig spelräv kör 500 eller 1000 kr på 1 unit vilket skulle motsvara 5 000 kr eller 10 000 kr vid 10 units.

Värdet på dina units kommer öka eller minska i takt med hur din spelkassa utvecklar sig. Går du plus ökar värdet på unitsen och går du minus minskar de även om procentsatsen är densamma.

Vi tar ett exempel: Du inleder med en spelkassa på 5 000 kr. Du har valt att maxinsatsen är 5 % av spelkassan alltså 250 kr som vi nämnde ovan. Efter ett tiotal bets där de flesta varit framgångsrika har ditt spelkonto glädjande nog ökat till 8 000 kr. Detta innebär att unitsvärdet ökat från 25 kr till 40 och maxinsatsen ligger nu på 400 kr istället för 250 kr. Med andra ord baseras unitsvärdet hela tiden på spelkontots totala värde.

I bettingkretsar brukar man säga att ett maxspel inte bör överstiga 5 % av spelkassan och normalt är att man kör mellan 2-5 % av den totala spelkassan på ett maxbet.

Det kan se ut på följande sett:

1 unit – 0,5 % av den totala spelkassan
2 units – 1 % av den totala spelkassan
3 units – 1,5 % av den totala spelkassan
4 units – 2 % av den totala spelkassan
5 units – 2,5 % av den totala spelkassan
osv.

Hitta dom bästa oddsen inom spel hos följande spelbolag:

Spelkassans storlek styr unitvärdet

Går du minus ser ett exempel ut så här. Du inleder ditt spelande med en spelkassa på 5 000 kr och har satt en maxlimit på 5 % vilket innebär att 10 units motsvarar 250 kr. Du väljer att satsa 10 units på ett spel och förlorar. Efter din förlust har du kvar 4 750 kr av ditt spelkonto vilket innebär att din nästa insats är 237,50 kr alltså 12,50 kr mindre än vid starten.

Med användandet av unitssystemet blir det enklare att hålla koll på dina spel och vilka sorts spel som det är mest värde i. Efter en tid märker du kanske att det är bättre att variera insatserna än att bara spela högt eller lågt, lite som med aktier.

Sammanfattningsvis innebär det alltså att ju fler units, desto mer vågar du riskera. Ju färre units, desto mindre vågar du riskera.
I takt med att din spelkassa ökar eller minskar så ändras alltså värdet på dina units, men 10 units motsvarar alltid fem procent (eller vad du nu väljer att sätta för procentsats) av din aktuella spelkassa.
Du behöver på så vis inte alls tänka i någon specifik valuta utan kan hela tiden avväga dina spel genom att satsa mellan en och tio units, beroende på hur säkert/spelvärt/riskfyllt du bedömer att det aktuella spelet är.

Spana gärna in fler artiklar inom betting hos MrBet.se, klicka på länkarna nedanför om du är nyfiken att läsa mer:

Handikappspel

Jämför odds

Betting på nätet


Vanliga sökningar: Vad är en Unit, Units, Units i spel, Spela med Units

Mrbet

Skribent: Mrbet
24 September 2017