Tipstjänst i Sverige

Tipstjänst är en benämning som relativt få svenskar använder sig av idag. Och kanske är det inte så konstigt då Tipstjänst idag bytt namn. Sedan 1997 ingår Tipstjänst i Svenska Spel AB där vi också hittar tidigare Penninglotteriet. Men det är knappast Svenska Spel AB som har någon längre historia utan det klart äldre Tipstjänst.

Tipstjänsts historia

AB Tipstjänst grundades 1934 och var till en början ett privatägt aktiebolag med ensamrätt att anordna tipsverksamhet. All vinst skulle gå till idrotten.

1943 togs företaget över i statligt ägande genom Finansdepartementet. Under årens lopp har ett flertal populära spelformer tagits fram via Tipstjänst. Först ut var Stryktipset som introducerades samma år som Tipstjänst grunades 1934, därefter dröjde det fram till 1980 innan Lotto lanserades. Andra intressanta spelformer som tagits fram av Tipstjänst är: Måltipset 1983, Oddset 1986 och Joker 1984. På senare tid i Svenska Spels ägo har det fullkomligt exploderat av nya spelformer. Bland dessa hittar vi PowerPlay och Topptipset med flera.

Stryktipsetkupong från 1936.

 

Tipstjänst funktion i det svenska samhället har varit viktig då stora summor pengar hamnat i den svenska idrotten. Utan Tipstjänst hade säkerligen inte Sverige krönt så stora framgångar i idrottsvärlden och vem vet kanske hade vi inte haft någon Ingemar Stenmark eller Gunde Svan utan Tipstjänsts bidrag till idrottsklubbarna runt om i landet?

Intressanta årtal i Tipstjänsts historia:

1934: Stryktipset, Siffertipset och Pooltipset lanseras
1939: Penninglotteriet startar
1980: Lotto lanseras
1983: Måltipset lanseras och Poängtipset läggs ned
1984: Joker startas som tilläggsspel på Tipset och Lotto
1986: Oddset har premiär, det är världens första sportspel online. Premiär för skraplotten Triss
1989: Flax startas, det är en form av Lottospel med dragning i TV på onsdagar
1992: Eurotips lanseras
1993: Italienska stryktipset har premiär. Flax ersätts av Viking Lotto
1994: Tipsbingo lanseras online
1996: Jack Vegas laneras och blir snabbt omåttligt populärt
1997: Tipstjänst slås ihop med Penninglotteriet och blir AB Svenska Spel
1998: Svenska Spel lanseras på nätet
2005: Drömvinsten lanseras
2006: Lansering av Nätpoker
2007: Limbo lanseras, för att senare läggas ner på grund av omfattande bolagsspel.
2007: Svenska Spels första bingohall öppnas i Sundbyberg.

Alternativ till tipstjänst idag

Förutom Svenska Spel (Tipstjänsts nya namn) erbjuds svenskar en hel drös med sidor där vadslagning är legitimt. Till en början var det bara Svenska Spel som gällde men internets genombrott har spelbolag efter spelbolag marknadsfört sig på nätet, där de erbjuder ett klart större utbud än Svenska Spel, både vad gäller sports betting och casino.

Att spela på nätet idag är som en snårig djungel och tyvärr är långtifrån alla spelbolag seriösa. Här på MrBet kan du däremot vara lugn. Vi rekommenderar endast spelbolag som vi provat och gett tummen upp till. För att få får rekommendation skall man uppfylla vissa krav. Allt från kundservice till spelutbud och tillgänglighet. Här nedanför hittar du spelbolag som ligger oss på MrBet extra varmt om hjärtat som håller samma goda klass som tidigare Tipstjänst, med skillnaden att de bara finns på nätet: 

Mrbet

Skribent: Mrbet
26 January 2016