Äntligen dags för CHL final där vi får se finska storlaget Kärpät mot svenska Frölunda som tyvärr ser ut att ha tappat sin fina form. Matchen direktsänds förövrigt på ett gäng spelbolag bland annat Unibet, med start kl 17:30. 

Formstarkt Kärpät

Kärpät har visat upp ruskigt fint spel i CHL, framförallt i gruppspelet då man vann samtliga fyra matcher och endast släppte en puck i eget nät. Sedan slog man ut sina finska kollegor Blues och Lukko och nu är man i CHL final. 

Man har inte förlorat någon hemmamatch hittils i CHL vilket är ett stort plus här då man är hemmalag. I den inhemska ligan ligger man tvåa bakom HIFK där man framförallt visat sig starka på hemmaplan där man tagit 18 segrar på 24 matcher. Senast var Joni Pitkänen tillbaka i spel efter en väldigt lång frånvaro pga skada, vilket var kul att se. Återstår att se om han är tillgänglig till spel i finalen.

Frölunda med sviktande form?

Frölunda vann även dem samtliga matcher i gruppen där man sedan slog ut Luleå i en väldigt jämn serie. Sedan var det Davos som stod som ett sista hinder inför finalen, och där sa det bara pang pang pang så hade man vunnit första matchen med 5-0 och den matchserien var i princip över.

I SHL vann man också mest hela tiden och hade ryckt ifrån. Nu under 2016 har man tappat formen helt och man har förlorat tre raka matcher och även förlorat fem av de sex senaste bortamatcherna.

Robin Figren har gått ut och sagt att flygresan tagit energi från honom då han är flygrädd, vilket förmodligen inte kommer att påverka hans insats i matchen, men en faktor man absolut kan väga in. 

Vem vinner målvaktskampen?

En stor faktor i matchen är målvaktsmatchen, och där tycker jag Kärpät har en stor fördel i form av Aittokallio som varit grym. Han släpper in 1.96 mål per match i ligan och I CHL har han fina 95.5% i räddningsprocent totalt sett. Jag förväntar mig att man startar med Aittokallio i mål då det är en viktig match. Som backup har man Rajaniemi som visat upp riktigt fint målvaktsspel de gånger han fått chansen. 

Spelare att hålla koll på i Kärpät är självklart Puljujärvi och Aho, två talanger som visat upp riktigt bra spel i ligan och inte minst i JVM, där man var framstående tillsammans  med Laine. Även Niemi och Junttila måste nämnas, då även de är framstående i Kärpäts offensiv.

Frölunda kommer här möta ett tight Kärpät som kommer försöka dra ner på Frölundas fart, vilket jag tror de kommer att lyckas med, och tråkigt nog tror jag att titeln kommer att hamna i vårt bastugalna grannland.

Kommer även köra på Aho att göra poäng till 2.00 med 2u på unibet.

För den som vill lägga ett spel på målskytt i matchen tycker jag att Niemi till 4.10 kan vara ett intressant sådant.

Skribent: Tobbestips
9 February 2016