Speltips från Junior VM i ishockey där Finland ställs mot Tjeckien. 

Tjeckien har inte haft några större framgångar i JVM. Sedan turneringen övergick till U20 har nationen inte lyckats ta någon medalj och risken för att detta dystra facit fortsätter är ganska stor. 

I första matchen ställs tjeckerna mot Finland, ett Finland som visserligen saknar Aho, Laine och Puljujärvi men ändå känns ruskigt starka. 

Backuppsättningen som finnarna har är kanske JVMs bästa. Olli Juolevi och Vili Saarijärvi var juniorlejonens främsta backar redan i förra JVM, och duon har sedan dess samlat på sig ytterligare ett år av värdefull nordamerikansk erfarenhet inför ett JVM 2017 som spelas i Kanada på liten rink. 

Två andra klassbackar är Robin Salo och Miro Heiskanen som redan hör till de ledande backarna i sina ligalag medan Juuso Välimäki gör succé i WHL med bland annat ett snitt på över en poäng per match.

På forwardsidan har man ett par intressanta spelare i Petrus Palmu och Janne Kuokkanen som gjort bra i från sig i OHL, samt Eeli Tolvanen som väntas gå tidigt i nästa NHL-draft. 

Dessutom har finnarna, SHL-bekantingen: Kristian Vesalainen som bara är 17 år. Vesalainen gjorde 5 poäng på 16 matcher i Frölunda tröjan innan han lånades ut till moderklubben HPK. En spelare som också lär gå ganska tidigt i draften....

Tjeckien då? Nja här är inte mycket att hänga i julgranen även om där finns spelare med ganska bra potential, jag tänker framför allt på Michael Spacek och Filip Chlapík som öst in mål i Nordamerika och målvakten Jakub Skarek en framtidsman som trots sina blott 17 år redan hunnit med att debutera i den tjeckiska högsta ligan. 

Summan av kardemumman? Tjeckien väger helt enkelt för lätt här. Finnarna har återigen ett bra lag och det skulle vara en rejäl fjäder i hatten om man lyckades få in Puljujärvi i laget. Enligt finsk media finns där en liten chans att Edmonton släpper sin finske talang till JVM....

Speltips: Finland raka tvåan odds 1.65 hos ComeOn!

Skribent: Per
13 December 2016