Speltips Super Bowl 2017 

I årets Super Bowl som är den 51:e upplagan ställs New England Patriots mot Atlanta Falcons.

Matchen kommer spelas i Houston Texas och matchstart är runt 00:30 svensk tid natten till måndag. 

För er som vill följa matchen är det bara att ratta in TV3 eller Viaplay.se som direktsänder matchen.

Vad gäller mitt första speltips i Super Bowl 2017 har jag valt ett spel på Atlanta Falcons QB Matt Ryan. Ryan har spelat allt bättre ju längre säsongen gått och mot New Englands försvar är känslan att Ryan kan fira en hel del triumfer. Patriots må vara NFLs bästa lag denna säsong men det är framför allt i offensiven som man är vassa, defensiven är inte helt vattentät. 

Mot Packers i NFC finalen noterade Ryan hela 392 passing yards och 4 TD. Ett galet bra facit! Det är väl ytterst tveksamt om Ryan kan göra om den bedriften mot Patriots men känslan är att han bör klara en bra bit över 310 yards. 

De flesta stora spelbolagen har en lina på 320 passing yards men hos NordicBet ligger den fortfarande på 315.5. 

New Englands passingsförsvar har varit sårbart då och då under säsongens gång men trots detta har man bara släppt till 237.9 yards per match, 12 bäst i hela NFL och bäst i ligan med endast 15.6 yards i baken i snitt. Noterbart är att Patriots aldrig släppt till en passnings TD längre än 25 yards denna säsong. 

Så vad talar för Ryans 315.5 passing yards då? Patriots har inte stött på ett så pass vasst anfall som Falcons denna säsong. Med reciever Julio Jones har man en riktig superstar och ett annat stort hot är wide recievern Taylor Gabriel som ständigt är på hugget. Lägg därtill ett vasst running game som då och då kan avlasta Matt Ryans passningsspel och ge anfallen en hel del variation. 

Ryan eller Brady? 

Ja frågan är vem som blir Super Bowls store hjälte? Blir det Falcons QB Ryan eller den 8 år äldre Tom Brady i New England Patriots?

I USA har pendeln börjat tippa över på Ryan, kanske inte så konstigt med tanke på hans uppvisning mot Packers senast. 

Rutinen talar för Brady men Ryan är ingen duvunge precis. Den 31-årige QB gjorde debut i NFL 2008 och har sedan dess spelat 142 matcher. Totalt har Ryan kastat iväg den ovala fotbollen 37,701 yards med en pass completion av 64.9% detta att jämföra med Bradys facit på 61,582 passing yards sedan 2000 på totalt 237 matcher med en pass completion av 63.8%. 

Kan Ryan hålla nerverna i styr tror jag faktiskt Falcons har goda chanser att vinna, men som sagt Patriots offensiv är NFLs bästa så allt ligger knappast i Matt Ryans händer. Bland amerikanska fotbolls experter brukar man hävda att det lag som i slutändan har det bästa försvaret vinner. Om det blir så i Super Bowl 51 återstår att se. 

Fler speltips i Super Bowl 2017 kommer, håll utkik. 

Mitt speltips: Matt Ryan över 315.5 passing yards

Skribent: Per
1 February 2017