Det tuffaste mötet i Play Off till den kommande Champions League-säsongen måste nog ändå sägas vara det mellan Roma och Porto. I det första mötet flyger romarna till Portugal för att på onsdagskvällen spela en tuff match med avspark 20:45.

Det är en svår lottning för båda lagen då ingen av klubbarna nöjer sig med att spela i Europa League men då båda kommit trea i sina respektive ligor är det alltså ett tufft kval som väntar och i och med den tuffa lottningen kan det bli så här illa.

I Porto så har det gångna fönstret varit relativt lugnt i spelartruppen men man har knutit till sig en ny tränare. Det är den 42-årige Nuno Espirito Santo som närmast kommer från Valencia där han lämnade i november 2015 efter att ha tränat klubben i nästan en och en halv säsong. Dessförinnan tränade han svenskdödarklubben Rio Ave. Förra säsongen hade Porto inte mindre än tre olika tränare.

Roma har haft desto större spelaromsättning den gångna sommaren. Bland spelarna som har lämnat kan nämnas Pjanic, Ljajic, Falque, Keita, Maicon, De Sanctis, Sanabria, Castan och Zukanovic. Där får tappet av Pjanic till konkurrenten Juventus ses som det största avbräcket. På kontot spelare in så har man framförallt förstärkt defensivt med Vermaelen, Fazio, Juan Jesus och Mario Rui. Man har även lyckats behålla lånen Mohamed Salah, Edin Dzeko and Stephan El Shaarawy som betyder mycket för offensiven.

Porto har gått bra på försäsongen och i den sista träningsmatchen lyckades man slå Villareal med 1-0. Detta följdes upp med att Santos gamla klubb Rio Ave fick erfara att släkten är värst. Porto vann i ligapremiären på bortaplan med 3-1.

Roma å sin sida har gått än starkare på försäsongen. De har radat upp segrar: Pinzolo Campiglio (16-0), Terek Grozny (3-2), Liverpool (2-1), Montreal Impact (2-0), Latina (1-0) och mot Unicusano Fondi (4-0). I den senaste matchen mot Unicusano Fondi gjorde Dzeko samtliga fyra mål. Kanske kan det lossnar för bosniern på allvar nu efter att ha haft problem med målskyttet under långa perioder av förra säsongen.

Detta är Santos största match i sin tränarkarriär. Skulle dubbelmötet förloras är stora delar av Portos säsong förstörd innan den egentligen hann börja. Tveksamt hur hanterar all press i ett så här tidigt skede i sin nya klubb. Roma sitter visserligen i en liknande sits men de har den betydligt mer rutinerade Spalletti att luta sig tillbaka mot. Han har en helt annan erfarenhet av att vara i situationer som denna och kan sin klubb och sina spelare betydligt bättre. 

Jag tror att Roma i kraft av den slugare tränaren vinner detta dubbelmöte. Man besitter, efter Juve, Italiens näst bästa defensiv och kommer vara tillräckligt taktiskt disciplinerade för att göra det svårt för Porto att skapa chanser. Roma kommer troligen få med sig ett bra resultat från Estadio do Dragão. Roma +0,25 spelas med 5 units hos Bet365 till oddset 2.02. Det innebär full vinst om Roma vinner matchen och halv vinst vid oavgjort.

Troliga startelvor:

Porto. 4-3-3. Casillas; Pereira, Felipe, Marcano, Telles; Herrera, Pereira, André; Corona, Silva, Otávio.

Roma. 4-3-3. Szczesny; Florenzi, Manolas, Vermaelen, Juan Jesus; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Perotti, Dzeko, Salah.