På lördag drar åttondelsfinalerna i sommarens europamästerskap i fotboll igång. Redan första dagen med utslagsmatcher så bjuds vi på en riktig karamell i form av Kroatien mot Portugal på Stade Bollaert-Delelis i Lens. Matchen startar klockan 21 och sänds i TV4.

Portugals väg till åttondelsfinal i fotbolls-EM har varit allt annat än övertygande. Visserligen vann man sin kvalgrupp men där utgjordes de största hoten av Danmark och Albanien. Albanien var ett av de åtta lag som åkte ur EM redan i gruppspelet och Danmark lyckades som bekant inte besegra Sverige i play off:et till EM. Väl i turneringen så har man tagit tre snubblande steg i form av tre kryss mot Island (1-1), Österrike (0-0) samt jipporesultatet 3-3 mot Ungern. Föga övertygande resultat men det räckte för att placera sig som en av de fyra främsta grupptreorna. Anfallspelet har sett krampaktigt ut innan man möte ett redan klart Ungern. Försvarspelet har visat sig mycket ihåligt mot Island men framför allt mot Ungern. Att släppa in tre mål mot Ungern tyder verkligen på problem i den portugisiska defensiven.

Kroatien har imponerat desto mer i gruppspelet och vann grupp D. Först en vinst mot Turkiet, visserligen bara med 1-0 men likväl en seger i öppningsmatchen som alltid är lite speciella. Detta följde man upp med att ta ledningen med 2-0 mot Tjeckien. Då blev man lite väl trygga och tjeckerna kunde reduscera från en blixt från klar himmel. Därefter tryckte Tjeckien på och fick en straffspark efter klumpigt försvarsspel vilken de kviterade på till sutresultatet 2-2. Mot en av förhandsfavoriterna Spanien så tog man och vände 0-1 till seger 2-1 efter en mycket stark andra halvlek. Kan Kroaterna bara komma i närheten av denna nivån så slår man Portugal enkelt.

Cristiano Ronaldo är allt för betydelsefull för den portugisiska offensiven. Det råder inga tvivel om vilka spetsegenskaper som stjärnan besitter men att allt ska gå via honom gör portugiserna lite lättlästa. Kroatien besitter en större bredd på sina offensiva hot. Speciellt om Rakitic får tillbaka sina lekkamrater Modrick och Mandžukić.

Kroatiens spelarmaterial är bättre, man har bättre form och man aggerar mer som ett lag. i mina ögon är 2.60 hos nordicbet på raka ettan rena rama bjudoddset. Jag går in tung med 8 units.