Dataskyddsförordningen (GDPR) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018. Förordningen kommer att innebära en hel del förändringar för de som behandlar personuppgifter och stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet. I denna artikel skall vi ta en närmare titt på hur GDPR hur påverkar spelbranschen på nätet. Vad kommer denna nya lag innebära för dig som spelare och vad måste spelbolagen leva upp till? Låt oss kolla! 

GDPR är en sekretesslag har som mål att förbättra säkerheten för personuppgifter, och efter Facebook-incidenten som du säkert hört om, finns det all anledning att kolla upp vad den egentligen innebär. För vissa företag kan det tyckas onödigt med denna sekretesslag, men det är för att få en standard som samtliga företag måste följa. 

Här nedan kan du se några av de nyckelregler som gäller för sekretesslagen:

  • Alla företag måste kunna uppfylla medborgarnas nya rättigheter att ta bort personuppgifter.
  • Alla företag måste ha en förståelig sekretesspolicy.
  • Alla företag ska bedöma risker och integritetens konsekvenser.
  • Alla företag ska bygga integritet i nya lösningar.
  • Många företag behöver skapa en sekretessrepresentant.
  • Alla datoperatörer får nya uppgifter.
  • Med de nya reglerna uppmanas företagen att följa branschstandarder och samarbete.
  • Alla företag är föremål för bristande efterlevnad.
  • Alla företag är skyldiga att ingå i den nya lagen för att se vad som gäller dem.

Hur kommer spelbranschen att påverkas av GDPR?

Samtliga spelbolag på nätet måste följa den nya lagen som träder i kraft den 25 maj 2018. Varje spelbolag måste ta den nya lagen på fullaste allvar. Varje enskilt företag måste se till att personuppgifter skyddas av bestämmelserna som finns nedskrivna i den nya lagen. Skulle man överträda någon av dessa principer så innebär det att bolaget kan få upp till 4% av årsomsättningen eller €20 miljoner och uppåt i böter. Sekretessutlåtandet måste vara tydligt och försåerligt, ingen personlig integritetspolicy får lämnas.

Kunder måste ha prenumererat på tjänsten

Om ett spelbolag skall skicka ut olika former av erbjudanden och kampanjer till sina kunder, måste kunderna ha valt att ta emot dessa. Detta inkluderar e-post, sms och andra marknadsföringsintiativ där spelbolagen har något att erbjuda. Företagen måste kunna bevisa att kunden som tar emot erbjudandet har kryssat i och önskar att ta emot tjänsten, annars kan de bötfällas. 

Fokus på integritet

Integritet är något som är extra viktigt i denna nya lag. En nyckelregel för spelföretag som utvecklar datorsystem är att fokusera på integritet för att se till att de överensstämmer med de föreskrivna reglerna. Det kan vara extra dyrt att utveckla produkter om de inte följer bestämmelserna i den nya sekretesslagen.

Rätten till att bli glömd

Varje enskild person har rätten att ta bort sin personliga information enligt de nya bestämmelserna. En ansökan om att ens uppgifter raderas kan motiveras om vissa villkor fastställs.

Borde spelbolagen ha provta delegater?

Det kan vara möjligt för spelföretag att anställa en extra person som agerar som säkerhetsrepresentant för företaget. En sådan person utses av en behandlingsansvarig och godkänd av datainspektionsmyndigheten. Uppgiften för denna person är att se till att företaget följer personuppgiftslagen enligt de föreskrivna reglerna. Uppgifterna för integritetsstyrkorna innefattar bland annat följande:

  • Vara en kontakt mellan Datainspektionen och företaget.
  • Se till att reglerna och företagets integritetspolicy följs.
  • Ge råd om- och delta i konsekvensbedömningar.
  • Informera och ge råd till företaget och anställda.

Kommer det att leda till förändringar i spelbranschen?

Om den nya lagen kommer leda till förändringar i spelbraschen är för tidigt att dra några större slutsatser om. Men det råder inga tvivel om att spelbolag måste vara beredda att hitta rutiner för att undvika onödiga böter.

De flesta stora företag vill ha sitt eget folk som tar hand om hela processen, så spelbolagen kommer förmodligen att kunna lösa detta på ett bra och säkert sätt.

Vilka spelbolag finns på marknaden?

Dem större spelbolagen kommer troligtvis att ta in eget folk som kommer att ta hand om processen. Om du känner att du vill vända dig till något av de större bolagen så finns de en del att välja mellan. Här nedan kan du se några svenska spelbolag som tillhör bland dem största på den svenska spelmarknaden.


100 kr bonus.
18+ | Spela casino ansvarsfullt Endast nya spelare. Minsta insättning 100 kr. Max bonus Insättning + bonus måste omsättas 1x på antingen casino eller odds inom 60 dagar. | regler & villkor gäller

100 omsättningsfria freespins.
18+ | Spela casino ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 1 september 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Cash Free Spins är giltiga i 60 dagar. Cash Free Spins är omsättningsfria, ev. vinster är riktiga pengar. | regler & villkor gäller

100 omsättningsfria freespins.
18+ | Spela casino ansvarsfullt Endast nya spelare. Få 100 gratissnurr i Starburst (värde 1 kr/snurr) utan omsättningskrav vid första insättningen. Min insättning 100 kr. | regler & villkor gäller

100 kr bonus.
18+ | Spela casino ansvarsfullt Gäller endast nya spelare. Anmälan krävs. 1x omsättningskrav. Bonusen är giltig i 60 dagar. | regler & villkor gäller
Per

Skribent: Per
26 April 2018