Fredagen den 21:a september är det äntligen dags! Då släpps pucken för ännu en säsong av HockeyAllsvenskan, som i år välkomnar två nya lag in till den folkkära serien. Fjolårets succégäng Timrå har som bekant ersatts av SHL-degraderade Karlskrona medan klassiska Västerås i sin tur tagit Troja/Ljungbys plats i Sveriges näst högsta hockeyliga. I vanlig ordning har den stora spelaromsättningen i serien inneburit att många lags sportchefer fått ägna massor av tid under våren och sommaren åt att leta efter potentiella nyförvärv att spetsa till trupperna med.

Vissa med mer noggranna och genomtänkta strategier medan andra sportchefer i princip har fått skramla de sista självande kronorna ur föreningens sparbössa för att locka hit en oprövad forward från Nordamerikas bakgård. Men vilket lag har egentligen värvat bäst? I den här artikeln listar MrBets Christoffer Söderlund de 15 bästa nyförvärven inför HockeyAllsvenskan 2018/19!


100 kr gratis bet.
18+ | Spela casino ansvarsfullt Gäller för alla nya spelare. Anmälan krävs. 1x omsättningskrav. Bonusen är giltig i 60 dagar. | regler & villkor gäller

Ranking: De 15 bästa nyförvärven inför 2018/19

Precis som när jag nyligen rankade de 15 bästa nyförven i SHL utgår även denna lista från de nyförvärv som jag tror kommer att göra störst nytta för sina respektive lag. Med andra ord berättigar tidigare meriter så som antal landskamper, poäng och NHL-matcher inte nödvändigtvis en plats på denna topplista. I sådana fall hade Almtunas Tony Mårtensson varit given som etta följt av Leksands Mattias "Kolan" Karlsson som nästan lika självklar tvåa. Men nej, i den här rankingen har jag även tagit minst lika stor hänsyn till lagets behov av den enskilde spelaren, spetsegenskaper, karriärsfas m.m. när jag gjort min bedömning. Se hela rankingen nedanför:

15. Gabriel Desjardins, Västervik (från Fort Wayne Komets, ECHL)
Ska direkt erkänna att jag aldrig har sett honom spela och frågan är om Västervik ens själva har gjort det. Men faktum är att av de tiotalet spelare som anslutit till HockeyAllsvenskan från just ECHL inför den här säsongen så är Desjardins den som gjorde klart flest poäng förra säsongen i Nordamerikas tredjeliga. Någonting säger mig därför att denna kanadensare kan vara ett fynd.

14. Alex Hutchings, Oskarshamn (från Björklöven)
Högerfattad forward som levererat varje säsong sedan han kom till Europa inför 2014/15. Förra säsongen blev det 23 poäng på 33 matcher i Björklöven för den målfarlige kanadensaren. Väntas omgående få en stor roll i Per Kenttäs lagbygge och kommer troligtvis fortsätta att vara en tongivande spelare i den här serien.

13. Filip Cruseman, Björklöven (Karlskrona, SHL)
En hårt jobbande forward som passar perfekt in i tränare Joakims Fagervalls sätt att spela. Kombinerar sin fina skridskoåkning även med finess vilket kommer att bana väg för en en hel del poäng för 27-åringen som har tre raka SHL-säsonger med Karlskrona bakom sig.

12. Christopher Liljewall, Södertälje (Brynäs, SHL)
Nej, flytten från Rögle till Brynäs blev inte direkt någon succé och nu hoppas Liljewall få fart på karriären igen i ett SSK vars lagbygge ser väldigt intressant ut på förhand. Lär vara rejält revanschsugen och det skulle inte förvåna mig om den 28-årige centern lyckas komma upp i samma poängnivå som 2014/15 då det blev 36 pinnar på 50 matcher. Kapaciteten finns.

11. Tony Mårtensson, Almtuna (från Linköping, SHL)
Även om Tony Mårtensson inte längre är samma spelare som han en gång var är jag övertygad om att 38-åringen kommer att bli en stor tillgång för det här unga Almtuna-laget, inte minst i powerplay där han alltjämt håller mycket hög klass. Men frågan är om han inte kommer att bli ännu viktigare utanför isen med sin enorma erfarenhet. 

10. Mattias Karlsson, Leksand (från Karlskrona, SHL)
Det var inte alltför många år sedan som Mattias Karlsson ansågs som en av SHL:s främsta tvågägsbackar. Nu tar 33-åringen klivet ner en division för att hjälpa Leksand tillbaka till finrummet och det känns som den perfekta utmaningen i det här skedet av ”Kolans” karriär. Kommer likt Mårtensson att betyda nästan lika mycket utanför isen som på den.

9. Emil Lundberg, Björklöven (från Karlskrona, SHL)
Efter tre raka SHL-säsonger med begränsad speltid i en mestadels defensiv roll i först Djurgården och sedan Karlskrona är nu Emil Lundberg tillbaka i Umeå, där han gjorde succé säsongen 2014/15. Är värvad som en av de tilltänkta spetsspelarna och kommer troligtvis att få ett stort förtroende av Fagervall direkt. Skulle inte alls förvåna mig om Lundberg gjort över 20 mål när vi summerar grundserien i vår.

8. Erik Nyström, Pantern (från AIK)
En snabb och irrationell forward som i mitt tycke håller hög SHL-klass i sina bästa stunder. Tyvärr har ojämnheten gjort att Nyström ännu inte riktigt lyckats nå upp till sin fulla potential. På allsvensk nivå har dock 24-åringen tidigare visat sig vara en pålitlig poängproducent och inget annat är att förvänta i år när han nu gör comeback i klubben som en gång grundlade SHL-kontraktet med Frölunda.

7. Thomas Valkvä Olsen, Leksand (från Södertälje)
Efter en fin första säsong med BIK Karlskoga blev det hela 23 mål för norrmannen i Södertälje-tröjan. Bara Troja/Ljungbys Tor Immo gjorde fler kassar för sitt lag i fjol, vilket onekligen säger en hel del om Valkvä Olsens kvaliteter som ishockeyspelare. I ett Leksand som dessutom förväntas vara ett topplag räknar jag med en minst lika vass målproduktion i år för 24-åringen.

6. Garry Nunn, AIK (Frisk Asker, Get-ligaen)
En rapp, avig och spelskicklig forward som gjorde flest poäng av alla spelare i den norska högstaserien förra säsongen. Säga vad man vill om klassen på Get-ligaen men 62 poäng på 45 matcher är ändå ett imponerande facit och just därför ska bli oerhört spännande att se hur snabbt Nunn acklimatiserar sig till svensk hockey. I ett förväntat topplag som AIK borde det åtminstone finnas goda förutsättningar för kanadensaren att få spendera en hel del tid i anfallszonen, där han verkligen kan få utlopp för sin kreativitet.

5. Marcus Fagerudd, Södertälje (från Djurgården, SHL)
En modern, högerfattad back som egentligen besitter alla verktyg för att bli en riktigt bra SHL-spelare. Men av någon anledning lossnade det aldrig för den 25-årige finländaren i vare sig Djurgården, Mora eller Luleå och därför känns det som ett klokt beslut att ta ett kliv nedåt i seriesystemet för att därigenom visa sina färdigheter i en större offensiv roll. Lär fira stora triumfer för SSK i vinter med sitt fruktade slagskott från blålinjen i powerplay.

4. Joakim Hillding, Oskarshamn (Lukko, SM-liiga)
Efter succésäsongen i Färjestad 2013/14 har karriärskurvan i stort sett bara pekat utför. Förra säsongen blev det endast åtta poäng på 34 matcher i finska Lukko, men vid 30 års ålder borde i alla fall Hillding fortsatt ha väldigt mycket hockey kvar i sig. I en utpräglad roll som förstecenter i Oskarshamn både tror och hoppas jag att han kan få en rejäl nytändning.

3. Johannes Jönsson, AIK (från Karlskrona, SHL)
Ett svajigt målvaktsspel var en av de stora orsakerna till att AIK misslyckades med att ta steget upp till SHL i fjol. Det problemet verkar nu Stockholmslaget definitivt ha åtgärdat genom värvningen av Johannes Jönsson från Karlskrona. Kommer förvisso från ett tungt fjolår, men hade en av SHL:s bästa räddningsprocenter för bara två år sedan. Enligt mig Gozzis klart viktigaste nyförvärv inför den här säsongen.

2. Tor Immo, Leksand (från Troja/Ljungby)
Efter en trög inledning fullkomligt exploderade Tor Immo under den andra halvan av fjolårssäsongen. På de 26 avslutande matcherna lyckades 23-åringen hitta nätet inte mindre än 22 gånger och kunde till sist segla ifrån och vinna HockeyAllsvenskans skytteliga med ganska så bred marginal. Det som gör bedriften ännu mer imponerande är att han då spelade i ligans sämsta lag. Räkna med att Immo kommer att säkra en hel del extrapoäng åt sin nya klubb den här säsongen, mycket tack vare sitt grymma handledsskott.

1. Linus Persson, Leksand (från Färjestad, SHL)
En smart och spelbegåvad center med cirka 300 SHL-matcher bakom sig i Luleå och Färjestad. Hade förmodligen kunnat hitta ett jobb i någon annan SHL-klubb men valde att återvända till HockeyAllsvenskan, där han under flera säsonger med BIK Karlskoga varit god för runt en poäng i snitt per match. Även om jag har svårt att se att han skulle vinna hela seriens eller ens den interna poängligan är jag övertygad om att Persson kommer att betyda massor för Leksand med sitt gedigna spel i såväl defensiv som offensiv zon. Detta sammantaget gör att jag hittills rankar 32-åringen som HockeyAllsvenskans bästa nyförvärv inför 2018/19.

Bubblare som ej tog plats på topplistan: Daniel Gunnarsson (Leksand), Jonathan Johnson (Modo), Nikolai Meyer (Södertälje), Mikael Ahlén (Södertälje), Christopher Fish (Vita Hästen), Drew Paris (Karlskrona), Joakim Thelin (Oskarshamn).

Vinnarodds på HockeyAllsvenskan 2018/19

Vilket lag i HockeyAllsvenskan anser du ser starkast ut inför den kommande säsongen? Spana in de aktuella vinnaroddsen från spelbolaget NordicBet här nedanför.

Odds på vinnare av HockeyAllsvenskan 2018/19:

Leksands IF 3.00 Spela här!
AIK 4.15 Spela här!
Modo Hockey 7.00 Spela här!
Södertälje SK 11.0 Spela här!
Karlskrona HK 14.0 Spela här!
Almtuna IS 16.0 Spela här!
IF Björklöven 16.0 Spela här!
IK Oskarshamn 18.0 Spela här!
Västerås IK 20.0 Spela här!
IK Pantern 23.0 Spela här!
BIK Karlskoga 25.0 Spela här!
Tingsryds AIF 35.0 Spela här!
HC Vita Hästen 45.0 Spela här!
Västerviks IK 55.0 Spela här!

Leksand och AIK favoriter 

Inte alldeles oväntat håller NordicBet – precis som de flesta andra spelbolag och experter – Leksand och AIK som de hetaste kandidaterna att vinna HockeyAllsvenskan 2018/19. Främsta utmanare till de två klassikerlagen väntas bli Modo, med nye tränaren Björn Hellqvist vid rodret, som i nuläget ger 7.00 gånger pengarna tillbaka. Även Södertälje – som värvat en hel del intressanta spelare under sommaren – förutspås göra en bättre säsong än i fjol då man slutade åtta i tabellen. Högst vinnarodds ger ett spel på Västervik, till 55 gånger insatsen.

Tippa på HockeyAllsvenskan 2018/19

Sugen på att lägga in ett spel på HockeyAllsvenskan? Då finns ett stort antal spelbolag att välja mellan. Förutom NordicBet erbjuder bland annat Bethard, Unibet och LeoVegas just nu massor av fördelaktiga odds på Sveriges näst högsta serie i ishockey. Hämta din exklusiva välkomstbonus via någon av länkarna nedanför och spela på ditt favoritlag redan i dag!100 kr omsättningsfri bonus.
Få ett gratisspel
18+ | Spela casino ansvarsfullt Endast nya spelare. Få ett gratisspel värt 100 kr utan omsättningskrav vid första insättning. Min. insättning 100 kr. Vid eventuell vinst tar Unibet insatsen tillbaka men du behåller resterande summa av spelvinsten. | regler & villkor gäller

100 kr omsättningsfri bonus.
Gratisspel
18+ | Spela casino ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Minimum odds 1.8. | regler & villkor gäller

Vanliga sökningar: Bästa nyförvärv i HockeyAllsvenskan inför 2018/19, HockeyAllsvenskans bästa värvningar 2018/19, Nyförvärv i HockeyAllsvenskan 2018/19, Vilket lag vinner HockeyAllsvenskan?, Vinnarodds HockeyAllsvenskan 2018/19

Christoffer

Skribent: Christoffer
22 August 2018