Vadslagning, eller betting som det också kallas, är idag en mycket populär och uppskattad hobby runtom i världen. Kanske är du nybörjare och då kan det vara en fördel att börja med att sätta dig in i några typiska ord och betting-termer för att bättre kunna förstå vad experter och vadslagningsbolag pratar om.

MrBet har här nedan sammanställt en ordlista för att ge dig lite mer kött på benen innan du kastar dig in i den spännande betting-världen. 

Häng med och lär!

Ordlista

Här nedan följer ett urval av användbara ord och uttryck som används i olika betting-sammanhang:

Ackumulator bets
Vill du vinna mycket pengar på ett ganska litet bet, så är det ackumulator bets som gäller, även kallat kombinationsspel. Detta innebär flera spel på en spelkupong där din vinst för varje korrekt spel återinvesteras till nästa spel. Det upprepas hela vägen för alla spel du väljer att ha med på din spelkupong. Det gör att vinsten på bets kupongen kan ackumuleras till en mycket hög utbetalning.

All-in
Ett uttryck man brukar använda för ett stensäkert spel, vilket innebär att man tar hela sin bankrulle och satsar på ett och samma spel. En spelform vi är väldigt emot då man riskerar alla sina pengar, och inom betting kan allting hända.

Sportbetting

 

Arbitrage
Ett viktigt men lite svårbegripligt begrepp inom betting. Speciellt viktigt för de som gillar live betting eller bettingbörser. Arbitrage är när det finns en variation i oddset som gör att du kan lägga bets att backa båda sidor och få en garanterad vinst, oavsett hur matchen, turneringen eller spelmarknaden slutar. Även kallat surebet.

Asian Handicap
Asian Handicap, det vill säga asiatiskt handikapp, används inom oddsspel för att se till att varje händelse bara har två möjliga utfall. Till exempel kan ju en fotbollsmatch i verkligheten sluta med hemmavinst, bortavinst eller oavgjort, men med hjälp av Asian Hanidcap tar man bort möjligheten för oavgjort. Eftersom kryssrisken då tas bort sätts oddsen normalt något lägre än för vanliga handikappsodds.

Banker
Ett given bet (ditt säkraste spel) kallas banker. Vill du satsa pengar på att ex. Chelsea inte förlorar (1X) mot Yeovil Town hemma i FA-Cupen så ärdet en klassisk banker. Banker bets utgör ofta grunden på både multiplar och ackumulator bets, som vi gick igenom ovan.

Bankroll
Ett grundbegrepp inom allt spel om pengar. Bankroll är helt enkelt de medel som du har för att satsa - det du har på spelkontot (saldot).

Blind bet
Inom trav - en bet som en bookmaker har placerat för att vilseleda andra bookmakers. En strategi för bookmakers att minska sina risker på spel på hästar.

Book
En förteckning över alla belopp som satsats på varje turneringsdeltagare. Innehåller även det nödvändiga oddset för bookmakern som säkerställer vinstutbetalningarna till alla som satsat pengar.

Bookmaker                                                                                                                         
Bookmaker är det engelska ordet för någon som tar emot vad (som har licens) , till exempel en vadslagningsbyrå eller en enskild person. 

Carpet
Slang för oddset 4:0

Circled game
Ett spel där oddssättaren sätter insatsgränser på hur mycket du kan betta för. Sker ofta om det är oklart om nyckelspelarna kommer till start.

Dubbel (double)
Är en spelkupong som involverar två olika val från olika events. För att vinst ska uppstå måste båda valen gå in.

Bets

 

Dubble upp/ Doubling up
Om man känner sig ganska säker på att vinna kan man öka insatsen i spel vilket i bettingsammanhang kallas dubbla upp. Spelar du ex. Slots dubblar du upp när du väljer high/low eller färg på kortet i ett extra spel efter en vinst.

Even money
Det är ett 1/1 odds, eller 2.00 i decimalform. Ett even money spel à 200 kr skulle då ge dig en vinst på 400 kr.

Exchange betting
En variant av sportsbetting i vilken man inte använder sig av en bookmaker för att sätta oddsen (kallas även för en spelbörs / oddsbörs). Istället kan man som spelare själv erbjuda odds för utvalda händelser eller anta andra spelare oddserbjudanden. Idag finns flera olika förmedlingsbolag att välja mellan om man vill ägna sig åt Exchange Betting och tack vare Internet är det enklare än någonsin att samla ihop tillräckligt många intresserade spelare för att det ska uppstå gott om spelmöjligheter. 

Fasta odds
Odds som inte är beroende av utgången av ett event. Till skillnad från Spread betting (se nedan) vet du här exakt hur mycket du kan vinna.

Form Player
En typ av betting spelare som väljer spel utifrån tidigare prestationsinformation om lagen och/eller spelarna.

Full Cover
Detta spel innebär att spelkupongerna har dubblar, tripplar och ackumulatorer i ett angivet antal möjliga spelalternativ.

Grand Salami
Här tippar den som ägnar sig åt Grand Salami det totala antalet gjorda mål under en omgång i en specifik liga eller serie.

Gardering
Om man är osäker på hur en händelse ska avlöpa när man slår vad finns ofta en möjlighet att gardera. I den svenska spelformen Stryktipset från Svenska Spel går det till exempel att hel- eller halvgardera. Halvgardering på Stryktipset innebär att man satsar på två av de tre möjliga utgångarna, medan helgardering innebär att man satsar på alla tre. 

Handful
Betting slagord för odds 5/1 (6.00).

Handicap
En metod som gör en match med storfavorit mer attraktiv för betting. Exempelvis för Real Madrid (-1.5) att slå Girona hemma innebär att Real Madrid måste vinna med minst 2 mål för att du ska kunna vinna på din betting kupong. Som ett resultat blir oddset på Girona mer attraktivt än utan handikappet.

Head-To-Head
Ibland plockar en bookmaker ut två alternativ ur ett större sammanhang och ger spelarna möjlighet att satsa på dem. Ett exempel är att Svenska Spel väljer ut två enskilda hockeyspelare och ger spelare möjlighet att satsa på vem de tror kommer att göra flest mål under en viss match. Denna typ av spela kallas head-to-head.

Hedging
Ett spel gjort av en försiktig bookmaker på en häst vilken bookien accepterar stora spel på. Detta minskar hans/hennes förluster om hästen vinner (även känt som ett lay-off bet) 

In the frame
Ett populärt begrepp inom trav. Betyder att ditt val antingen slutat etta, tvåa, trea eller fyra.

Insatstak
Anger hur mycket du maximalt kan satsa på ett visst vad. En bookmaker kan till exempel bestämma att ingen spelare får satsa mer än en viss summa pengar på utgången av en viss match. Det kan till exempel handla om att bookmakern inte vill ta ansvar för större satsningar än så, eller om att boomakern är ett statligt spelmonopol som har en laglig skyldighet att begränsa befolkningens spelande.

Joint favorites
Är när det är svårt att utse en favorit och det finns två sådana. 

Lay
Är motsatsen till att spela, dvs boka. Istället för att spela ett odd, så erbjuder man ett odds. Vanligt på spelbörser.

Layer
En bookmaker eller någon som erbjuer ett odds.

Long odds
Är odds (t.ex. 250.000) som erbjuds på lag/tävlingsdeltagare som anses ha liten chans att vinna.

Moneyline

Det matchresultat som räknas hos bookmakers brukar oftast vara det som gäller vid ordinarie tids utgång. Om man istället vill spela på det resultat som inkluderar övertid och straffar kallas det för att spela på Moneyline. Den som spelar på Moneyline behöver alltså inte ta risken för oavgjort med i beräkningen.

Nailed on/Nap
Det spelval som anses vara det säkraste för ett lopp. När journalister och tipsrådgivare user sina    viktigaste val för dagens lopp kallas det “Nap”.

Odds
Odds är proportionen mellan vinst och insats. Oddset 50:1 (50-mot-1, 50/1) innebär till exempel att den som satsar 1 krona och vinner får 51 kronor (50 kronor i vinst + insatsen tillbaka). I vissa länder är det vanligt att istället ange oddsen med decimaltecken och inte ge tillbaka insatsen. Oddset 7,7 innebär då att den som satsar 1 krona och vinner får tillbaka 7,70 kronor.

Ju högre oddset är desto större vinst om man vinner. Bookmakers sätter normalt oddsen baserat på hur sannolikt en viss händelse är. I en match mellan ett starkt och ett svagt lag erbjuds därför den som satsar på det svaga lagret normalt mycket högre odds än den som vill satsa pengar på att det svaga laget ska vinna.

Odds

 

Fasta odds, semifasta odds och flytande odds.
Ett fast odds står kvar och ändras inte efter att det väl har sats. Ett semifast odds kan ändras fram till spelstopp, men varje enskild spelare är garanterad det odds som gällde när denne gjorde sin satsning. Flytande odds kan ändras fram till spelstopp och ingen är garanterad något visst odds (se totalisatorspel).

Odds against
Är när det belopp du vinner är högre än insatsen.

Odds compiler
Eller oddssättare, är en person som beräknar odds baserat på egen research, eget omdöme och kunskaper om sport.

On the nose
Det är när man spelar på en häst enbart för att den ska vinna.

Outsider
Motsatsen till en favorit. Har oftast höga odds och kallas även “long shot” eller “the rag”.

Picks
Spelval som baserar sig på tips från en så kallad expert.

Push
Är ett spel som blir oavgjort efter det att man räknat in handikappet. Alla spel förklaras ogiltiga.

Return
Det totala beloppet du får för ett vinnande spel: vinsten + insatsen.

ROI
Är en förkortning av det engelska uttrycket Return of Investment, det vill säga avkastning på investerat kapital. Dyker ofta upp när man diskuterar statistik och till exempel vill jämföra olika spelsystem. En ROI på 20% innebär att varje satsad hundralapp ger tillbaka 120 kronor.

Singles
Är den enklaste formen av spel. Det är spel på ett val att vinna, ex. Wolves ska slå Norwich i en specifik match.

Spread betting
När ett spel är vunnet eller förlorat beroende på om du korrekt förutspått resultatet av en händelse. Utbetalningar eller förluster räknas ut i förhållande till hur rätt eller fel spelaren satsat och kan därför leda både till mycket stora vinster och förluster.

Stake
Insatsen eller beloppet som satsas i ett spel.

Standard bet/Single event bet
Är det grundläggande spelet på resultatet av ett spel eller en match. 

Taking
Är spel på en “outsider”. I matchspel är en outsider vanligtvis “odds against”.

Totalisatorspel
Förekommer främst inom trav. Totalisatorspel innebär att oddsen bestäms automatiskt baserat på hur spelarna satsar sina pengar och de förändras därför ända fram till spelstopp. Ju mer pengar som satsas på en viss häst desto lägre sjunker oddsen. Vid totalisatorspel är du inte garanterad det odds som gällde när du satsade dina pengar, det är istället oddset vid spelstopp som gäller. Det höga odds du fick när du gjorde satsningen riskerar alltså att sjunka och tvärt om.

Trippel
Samma sak som i dubbel, men här behöver du inte pricka in alla för att vinna - du kan satsa på ex. Fyra spelobjekt men behöver bara pricka in tre av dem. Kan vara ett bra sätt att gardera sig vid mer chansartade spel med höga odds.

Underdog
Är enkelt beskrivet laget som inte är oddsmässig favorit inför matchen.

Units
Betyder enheter. Om du pratar med professionella spelare eller besöker spelforum på nätet kan du räkna med att stöta på ordet. Det används normalt istället för att säga exempelvis kronor, dollar eller euro. En av tankarna bakom att använda begreppet units / enheter istället för att ange exakta summor är att det ska bli enklare för enskilda spelare att anpassa enhetens värde efter sin egen plånbok. En spelare med begränsad budget kan till exempel välja att låta varje enhet i ett speltips motsvara 5 öre, medan den som vill spela stort kan låta det vara 100 kronor.

Vinstmarginal
Bettingspel på att förutspå vinstmarginalen för ett lag över ett annat lag eller en spelare över en annan spelare.

Zlatan
Gör man ett Zlatan-bet så är det ett säker bet på något som vi i Sverige tror mer på än i resten i världen.

lotta

Skribent: lotta
4 June 2020