Vad är oddsen på att det blir nyval i Sverige och hur stor är sannolikheten just nu? Efter det svenska politiska kaoset som varit är det många som frågar sig om det kommer bli något nyval innan september 2018 och enligt oddsen kan det mycket väl bli så:

Nyval eller inte det är frågan. Och givetvis erbjuder Unibet odds på detta. Låt oss se hur oddsen för nyval ser ut just nu:

Odds nyval 2018-2022

Spela på nyval hos betsson

Kommer det utlysas nyval  under den kommande mandatperioden?

Ja: 4.00 Spela här!
Nej: 1.20 Spela här!

 

Just nu pekar inte speciellt mycket på ett nyval under de närmsta fyra åren. Ett spel på att det kommer utlysas nyval under den kommande mandatperioden ger hela 4 gånger pengarna medan ett spel på att det inte kommer bli något nyval ger 1.20. 

Unibet Nyval odds:

Blir det val innan september 2018 i Sverige?

Ja: 1,65

Nej: 2,15

Hos Unibet tror man på nyval innan Riksdagsvalet 2018. Just nu säger oddsen: 1,65 mot 2,15. Vilket motsvarar ungefär: 60-40 i sannolikhet.

Fler odds på Politik

Vilket parti får flest röster i kommande val och vem blir Sveriges statsminister? Ja hos Unibet erbjuder man ett 20-tal odds på den svenska politiken och ytterligare ett tiotal på fransk, dansk och amerikansk politik. Registrera ett konto och kolla in hela utbudet:

100 kr omsättningsfri bonus.
Få ett gratisspel
18+ | Spela casino ansvarsfullt Endast nya spelare. Få ett gratisspel värt 100 kr utan omsättningskrav vid första insättning. Min. insättning 100 kr. Vid eventuell vinst tar Unibet insatsen tillbaka men du behåller resterande summa av spelvinsten. | regler & villkor gäller

Nyval / omval i Sverige

I Sverige har den sittande regeringen möjlighet att bestämma att nyval ska hållas.

Regeringen får besluta om nyval till riksdagen mellan ordinarie val. Om ett beslut om nyval ges skall det hållas inom tre månader. Beslut om nyval får inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men sitter kvar för att sköta det löpande och rutinbetonade regeringsarbetet till dess en ny regering har utsetts.

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern, så kallad misstroendeförklaring, måste regeringen först avgå eller utlysa ett nyval. Kan regeringen då utlysa nyval och gör det inom en vecka sitter regeringen kvar.

Nyval ska även hållas om riksdagen fyra gånger säger nej till talmannens förslag till ny statsminister efter ett val.

Nyval ersätter inte vanligt val

Ett nyval bryter inte ordningen för de ordinarie valen. Dessa äger alltid rum vart fjärde år i september.

Efter ett ordinarie val får nyval tidigast utlysas tre månader efter att den nya riksdagen samlats för första gången. Ett specialfall för nyval inträffar om talmannen misslyckas fyra gånger i rad med att få sitt förslag till ny statsminister godkänt. Då är det talmannen som bestämmer valdag efter samråd med Valmyndigheten.

Då nyval utlysts kan talmannen på begäran av regeringen besluta att avbryta riksdagsarbetet till dess den nyvalda riksdagen samlas.

Ovanligt med nyval i Sverige

Nyval är ovanligt i Sverige. Efter demokratins genombrott i början av 1900-talet har endast ett nyval förekommit. Det var valet till andra kammaren den 1 juni 1958. Den viktigaste valfrågan gällde då den allmänna tilläggspensionen.

Mrbet

Skribent: Mrbet
27 August 2018