Ardalan Shekarabi är på krigstigen mot dem svenska spelbolagen. Men frågan är om det är rätt väg att gå? Reaktionerna från spelbranschen har varit välidgt hårda - med varningar om att de föreslagna åtgärderna snarare än att skydda konsumenterna kommer leda till att allt fler söker sig till illegala spelsajter, där otryggheten för spelarna är betydligt större.

Gränser stjälper istället för hjälper

Målet med den nya spelregleringen är att skydda konusmenterna från att hamna i spelmissbruk enligt socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi. Men risken är stor att det kan få motsatt effekt. Redan innan regleringen har det framkommit statistik som säger att spelandet på illegala spelbolag ligger på runt 20-25 %. En siffra som lär öka rejält i samband med dem nya regleringarna med insättningsgräns och välkomstbonus. Faktum är att detta riskerar spela de olagliga aktörerna i händerna. 

Kindreds VD: Spelandet har minskat

Kindreds VD: Henrik Tjärnström, som ligger bakom spelbolag som Unibet och Maria, säger att det totala spelandet minskat under coronakrisen, men medger att de från bolagets sida att man sett en viss ökning inom nätkasino och poker. Tjärnström menar samtidigt att problemspelandet har minskat, vilket man kunnat se med hjälp av ett system som upptäcker avvikande och aggressiva spelarbeteenden:

- Antalet upptäckta förändringar i spelmönster hos våra spelare har gått ner med 35 procent från mars till april, som ett exempel, säger Henrik Tjärnström.

Tjärnström är en av många som är kritisk till den nya svenska spelregleringen och ser stora faror med denna. I en intervju med Expressen, säger Kindreds VD: - Jag tror att staten riskerar att helt tappa kontroll över marknaden om man rör sig i den här riktningen. 

Och visst kan Tjärnström få rätt i sin analys. Om spelbolagen som opererar i Sverige drabbas av begränsningar och klart sämre bonusvillkor än dem olagliga spelbolagen, riskerar fler spelare förflytta sig till dessa. Något som Tjärnström kallar för Vilda Västern 2.0. Redan efter sjösättningen av den nya svenska spellagen som trädde i kraft vid årskiftet 2018/19 har många av dem olagliga aktörerna kunna röra sig relativt ostört på den svenska marknaden och bara ett fåtal har blivit polisanmälda. Sedan i mitten av april har totalt 11 sidor polisanmälts av den svenska Spelinspektionen. 

 • 1X Corp N.V
 • Alpha Interactive Solutions
 • Atlantic Management B.V
 • Equinox Dynamic N.V
 • Game Tech Group N.V
 • JocSystems N.V
 • Nordic Tech Services N.V
 • Orakum N.V 
 • Play Logia N.V
 • Topia Solutions N.V 
 • Winners Entertainment Limited

Så frågan är nu vad som kommer hända om regeringens nya reglering träder i kraft den 2 juli? Kommer den verkligen att hjälpa folk att hamna i spelmissbruk? Vi på MrBet.se ser en stor risk att detta inte är rätt väg att gå. Först och främst borde regeringen ta tag med hårdhandskarna mot dem illegala spelbolagen. Först därefter kan man se över en reglering vad gäller insättningsgränser och välkomstbonusar. Om begränsingar görs innan dess kommer en stor andel av spelare börja söka sig till sidor där insättningsgränsen är mer eller mindre obegränsad och där dem stora välkomstbonusarna lockar till spel. Ett Vilda Västern 2.0 är nog att vänta.....

Per

Skribent: Per
30 June 2020