Coronapandemin gör att många Allsvenska klubbar börjar gå på knäna. Igår meddelade HIF:s ordförande att "Klubbens existens är i fara" och i AIK har man dragit igång en kampanj som går ut på att få in 5 miljoner kronor fram till den sista maj. Men hur ser det egentligen ut vad gäller dem Allsvenska klubbarnas egna kapital? Vilka hänger mest löst i denna kris? 

AIK:

Eget kapital 2019: 63.1 miljoner kr

Resultat 2019: - 3.7 miljoner kr

Även om AIK uppvisar ett ganska stort eget kapital blöder klubben rejält. En relativt dyr spelartrupp och uteblivna intäkter från sponsorer och publik gör att Solnaklubben tappar miljon efter miljon under dessa tider. 

BK Häcken:

Eget kapital: 71,4 miljoner kr

Resultat 2019:  395 000 kr

Hisingenklubben BK Häcken är en av dem mests välmående klubbarna i Allsvenskan. Men Coronaepedmin kan komma att slå extremt hårt mot Häcken som med största sannolikhet tvingas ställa in Gothia Cup som genererat en hel del pengar till föreningen. Det egna kapitalet är över 70 miljoner, vilket gör Häcken till en av dem rikaste klubbarna i Allsvenskan efter Malmö FF. 

Djurgårdens IF: 

Eget kapital 2019: 57.2 miljoner kr

Resultat 2019: - 14.8 miljoner kr

Djurgårdens siffror må kanske se sämre ut än exempelvis AIK:s. Men det man inte har med i dessa beräkningar är försäljningen av Markus Danielsson, vilket inbringade 40-50 miljoner. Med dessa pengar i kassan ligger Djurgården klart bättre till än många konkurrenter. 

Elfsborg:

Eget kapital 2019: ca 16 miljoner kr

Resultat 2019: -2.9 miljoner kr

Boråslaget Elfsborg har gått back dem tre senaste åren och halverat sitt eget kapital från 32 till 16 miljoner. I Coronakrisen har man vidtagit åtgärder. Elfsborg gick ut som första klubb i Allsvenskan att sänka löner för personal, spelare och ledare. Exakt hur mycket pengar klubben sparar på detta är oklart..

Falkenbergs FF:

Eget kapital 2019:  745 000 kr

Resultat 2019: -3.9 mijoner kr

Lilla Falkenberg hade ett tufft år ekonomiskt förra säsongen. Resultatet landade på -3.9 miljoner kronor och det egna kapitalet har nu krympt till under en miljon kronor. I Falkenberg har man beslutat sig för att korttidspermittera personal på grund av den pågående coronakrisen. Korttidspermitteringen omfattar spelare, ledare och kontorspersonal och gäller under två månaders tid.

Hammarby:

Eget kapital 2019: ca 50 miljoner kr

Resultat 2019: ca 8 miljoner kr

För Hammarby är det högst problematiskt då man har en ganska stor omkostnad för personal och spelare. Då Hammarby kalkylerat med Allsvenskans högsta publiksnitt, gör det saken extra kännbar.

Helsingborgs IF:

Eget kapital 2019: 2.1 miljoner kr

Resultat 2019: 1.1 miljoner kr

För Helsingborgs IF var redan 2019 ett kämpigt år och nu flaggar ordföranden Krister Azelius för att klubbens existens är i fara. Under måndagens pressträff sa ordföranden Krister Azelius att de hoppas att elitlicensen pausas under 2021.- Andra föreningar skulle kunna klara ett sådant underskott men inte vi, säger Azelius. 

IFK Göteborg:

Eget kapital 2019: 11,7 miljoner kr

Resultat 2019: 22.6 miljoner kr

Blåvitt gjorde ett starkt 2019 resultatmässigt. +11.7 miljoner kronor. Efter flera lyckade spelarförsäljningar i kombination med investeringar i spelartruppen redovisade IFK Göteborg Fotboll ett transferöverskott på 39,9 miljoner kronor under det gågna året. IFK Göteborg inför från 1 april en korttidspermittering för all anställd personal i olika omfattning. Åtgärden har varit en självklarhet för alla inblandade parter - såväl ledning som personal och våra fackliga företrädare", skriver klubbdirektören Max Markusson på den officella hemsidan.

IFK Norrköping:

Eget kapital 2019: 110 miljoner kr

Resultat 2019: 12.5 miljoner kr

IFK Norrköping är Sveriges näst rikaste fotbollsklubb om man ser till eget kapital. Efter säsongen 2019 uppgick IFK:s egna kapital till 110 miljoner kronor. Hos Norrköping har man också vidtagit åtgärder, i veckan har presenterat ett åtgärdspaket med bland annat korttidspermitteringar. 

IK Sirius:

Eget kapital 2019: 29 000 kr

Resultat 2019: 66 000 kr

Uppsalaklubben IK Sirius är också en klubb som lever på marginalerna. Liksom större delen av de allsvenska klubbarna har Sirius flaggat för att man kommer permittera. Hur länge man kommer göra detta är dock ännu inte klart. 

Kalmar FF:

Eget kapital 2019: 2.7 miljoner kr

Resultat 2019: -11.9 miljoner kr

För Kalmar FF var 2019 inget lysande år varken ekonomiskt eller sportsligt. -11.9 miljoner i resultat och det egna kapitalet har nu krymt till 2.7 miljoner kronor. - Vårt ekonomiska läge är väldigt ansträngt, säger klubbchefen Lucas Nilsson om coronakrisen. Från och med den 1 april kommer all anställd personal utföra korttidsarbete, skriver KFF på sin hemsida. "Åtgärderna omfattar såväl spelarna i A-laget, ledarna i A-laget och Akademin samt all personal på sportkontoret", går att läsa på hemsidan.

Malmö FF:

Eget kapital 2019: ca 512.9 miljoner kr

Resultat 2019: 16.2 miljoner kr

Det lider ingen större nöd på Sveriges rikaste klubb Malmö FF. Men även om kassakistan är 10 gånger så stor som toppkonkurrenterna, känner man av krisen även här, vilket inneburit korttidspermitteringar tillsvidare. 

Mjällby AIF:

Eget kapital 2019: ca 1 miljoner kr

Resultat 2019: 4 miljoner kr

Nykomlingen Mjällby gjorde ett bra 2019 och landade på +4 miljoner. Det egna kapitalet var i slutet av 2019 blygsamma 1 miljoner kronor. I Mjällby har man dragit åt svångremmen så gott det går med en permittering som gäller spelare och ledare i A-truppen samt personal på marknad och kansli, klubbchef och sportchef. Det gäller för perioden 1 april till 31 maj, men laget kommer fortsätta att träna.

Varbergs BoIS:

Eget kapital 2019: 2 miljoner kr

Resultat 2019: 1.6 miljoner kr

Varberg som gör sin första säsong i Allsvenskan, gjorde ett plusresultat på 1.6 miljoner under 2019. Det egna kapitalet ligger på 2 miljoner kronor. I veckan lämnade Varberg in en ansökan om att korttidspermittera spelare och ledare i herrseniorverksamheten, för att hålla kostnaderna nere. 

Örebro SK:

Eget kapital 2019: 6.4 miljoner kr

Resultat 2019: ca -5 miljoner kr

ÖSK:s ekonomi var redan pressad innan Coronaepedemin och nu lär det vidtas en rad åtgärder som permitteringar och andra nedskärningar som gör det möjligt att hålla sig flytande. 

Östersunds FK:

Eget kapital 2019: ca -20 miljoner kr

Resultat 2019: ca -40.7 miljoner kr

Första klubben ut i Coronakrisen väntas Östersund bli. Klubben var på vippen att förlora elitlicensen redan innan krisen och nu ställer många sig frågande hur ÖFK skall reda ut detta svåra läge. Har dragit ner kostnaderna för spelarlöner rejält, jämfört med förra året, men frågan är om det räcker? 

Allsvenska klubbar med störst eget kapital:

Topp 3:

1. Malmö FF: 512.9 miljoner kr

2. IFK Norrköping: 110 miljoner kr

3. BK Häcken: 71.4 miljoner kr

Djurgårdens IF skulle med pengarna som försäljningen av Markus Danielsson gett passera BK Häcken på tredje plats. Siffrorna ovan gäller det egna kapitalet vid slutet av 2019. 

Allsvenska klubbar med minst eget kapital:

Topp 3:

1. Östersunds FK: -20 miljoner kr

2. IK Sirius: 29 900 kr

3. Falkenbergs FF: 745 000 kr

Malmö FF står stadigt i stormen

Malmö FF med en kassa som är i princip lika stor som alla andra Allsvenska lag tillsammans är den klubb som kommer klara sig bäst ur denna stora kris. Med över en halv miljard i kassan har Skånelaget en buffert som ingen annan klubb är i närheten av. Men trots den stora kassakistan måste även Malmö vidta åtgärder i dessa svåra tider, då spelartruppen är ganska dyr i drift. Två andra klubbar som tycks stå hyffsat bra rustade inför framtiden är Djurgården och IFK Norrköping. Sämre ser det ut för redan krisdrabbade Östersund och Helsingborgs IF. 

Konkurser att vänta?

Om pandemin håller på mer än till maj/juni lär vi få se en rad konkurser i den Allsvenska fotbollen om inte statligt stöd ges. Helsingborgs IF har redan sagt att man inte kommer klara elitlicensen och Östersund lär inte heller ha den kvar speciellt länge till. Så frågan är hur klubbarna skall få hjälp? I Europa har redan en mängd klubbar varnat för konkurs däribland sjufaldiga slovakiska mästarklubben Zilina. 

 

Per

Skribent: Per
30 June 2020