Statistiken är tydlig. Lag som börjar hemma i Champions Leagues Åttondelsfinal har sällan någon chans att ta sig vidare. Detta visar vår statistik på Åttondelsfinaler i Champions League sedan 2003/04.

Har du tänkt att spela på ett lag som inleder hemma i Champions Leagues Åttondelfinal att gå vidare till Kvartsfinal? Då bör du kanske tänka om en smula, vi skall visa dig varför:

Sedan säsongen 2003/04 har bara bara 27 av 96 lag (28 %) som slutat på andra plats i gruppspelet och således fått börja hemma gått vidare från Åttondelsfinalen i Champions League. Och tar vi en titt på de två senaste säsongernas Åttondelsfinaler är det än dystrare facit för grupptvåorna i Champions Leauge. På 16 dubbelmöten gick bara 2 lag vidare till kvartsfinal: PSG mot Chelsea och Juventus mot Dortmund, båda 2014/15.

Men statistiken på att det skulle vara en klar fördel att börja borta och avsluta hemma i Champions League ljuger en smula. Tar vi en titt lite längre fram i turneringen är skillnaden inte lika stor och från kvartsfinal och framåt är det dessutom fri lottning. Fördelen att börja borta i Åttondelsfinalen av Champions League är något snevriden då de bästa lagen i gruppen alltid börjar borta, så här handlar det inte bara om att laget börjar borta ofta är det lag som börjar borta också lite bättre.

Men det går ändå inte att blunda helt för statistiken i Champions League och tar vi en titt på samtliga Åttondelsfinaler sedan 2003/04 ser facit ut så här:

Hur många lag som inleder borta har gått vidare?

Champions League statistik - Hemma, borta i Åttondelsfinaler

I diagrammet ovan ser vi de lag som inleder hemma (blått) och de lag som inleder borta (rött). Som ni kan se är det stor övervikt för de lag som inleder borta. 2003/04 gick 6 av 8 lag som inledde borta vidare och säsongen efter 5. Säsongen 2013/14 gick samtliga gruppettor vidare från Åttondelfinalerna och i fjol 6 av 8.

Om detta mönster kommer hålla i sig inför de kommande Åttondelsfinalerna i Champions League återstår att se men mycket talar för det.

Men låt oss även ta en titt längre fram i turneringen och se hur fördel av att börja borta ser ut då. Noterbart är att det från kvartsfinal och framåt är "fri lottning" vilket innebär att gruppettor och grupptvåor från gruppspelet kan ställas mot varandra. Och här ser vi inte lika tydliga skillnader, faktum är att det i semifinalerna varit klart fler lag som inlett hemma som gått vidare till final.

Statistik Champions League 2003/04 - 2014/15

Av 48 kvartsfinaler som spelats har 29 lag som inlett borta gått vidare men tar vi så en titt på de lag som avancerat till final från semifinalerna är "fördelen" som bortblåst. Här har 16 av 24 lag som inlett hemma gått vidare till finalen.

Så var är då slutsatsen av denna statistik? Finns det något belägg för att det skulle vara en fördel att börja borta och avsluta hemma? Tveksamt. Anledningen till att så mycket fler lag som får börja borta i Åttondelen går vidare handlar mer om att de ofta är något bättre. Att en gruppetta slår ut en grupptvåa är inget överraskande.

Så hur kommer det gå i Åttondelsfinalerna denna säsong? Kommer samtliga åtta gruppettor gå vidare till kvartsfinal eller kommer vi få se en 2-3 lag som går mot statistiken? I fjol var det PSG och Juventus. Blir det en repris på det denna säsong? Så här ser de bästa oddsen på lag att gå vidare från Åttondelsfinalerna:

Benfica - Zenit St Petersburg

 • Bäst odds på Benfica: 2.05
 • Bäst odds på Zenit: 1.85

PSG - Chelsea

 • Bäst odds på PSG: 1.70
 • Bäst odds på Chelsea: 2.40

Roma - Real Marid

 • Bäst odds på Roma: 5.30
 • Bäst odds på Real Madrid: 1.18

Gent - Wolfsburg

 • Bäst odds på Gent: 3.50
 • Bäst odds på Wolfsburg: 1.36 

Arsenal - Barcelona

 • Bäst odds på Arsenal: 5.60
 • Bäst odds på Barcelona: 1.20

Juventus - Bayern München

 • Bäst odds på Juventus: 3.75
 • Bäst odds på Bayern: 1.33

Dynamo Kiev - Manchester City

 • Bäst odds på Kiev: 4.45
 • Bäst odds på City: 1.25

PSV Eindhoven - Atletico Madrid

 • Bäst odds på PSV: 5.05
 • Bäst odds på Atletico: 1.22

10bet - Bäst odds på Champions League

Söker du efter marknadens bästa odds på Champions League? Då skall du spana in 10bet. Majoriteten av oddsen ovan är hämtade från 10bet som erbjuder riktigt bra odds på Champions League. Dessutom erhåller nya kunder 100 % upp till 1000 kr via oss. 

Mrbet

Skribent: Mrbet
12 February 2016