Spela på Esport? Esport är en förkortning av "elektronisk sport" och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Begreppet Esport myntades för första gången i Sydkorea, som bland annat är arrangörerna bakom World Cyber Games men har sedan dess blivit ett globalt vedertaget begrepp. 

Under dem senaste åren har intresset av Esport ökat lavinartat och idag går det till och med att spela på sporten, ja faktum är att en hel del spelbolag erbjuder ett stort och brett utbud av Esport odds. Här skall vi ta en närmare titt på Esport betting. Vilka spelbolag är bäst när det kommer till Esport betting och vad skall man tänka på när man skall placera ett spel på Esport? 

Spelbolag med Esport odds

Idag erbjuder mer eller mindre alla större spelbolag Esport odds. Att betta på Esport har blivit allt mer populärt och spelbolagen ser en allt större efterfrågan på Esport betting. Här listar vi några spelbolag som har ett stort utbud av Esport odds:

Esport i Sverige

Esport i Sverige har funnits under organiserade former sedan i början av 2000-talet. Den första stora turneringen i Esport genomfördes 2000 och därefter har det spelats allt mer i ligor, mästerskap och turneringar. Idag är Esport en av de mest växande sporterna i Sverige och i stora delar av världen. 

Egentligen kan man gå längre tillbaka än 2000 när det gäller Esports. Att tävla i datorspel började redan med arkadspel med olika lag och tävlingar. Nintendo ordnade exempelvis ett världsmästerskap 1990, där finalisterna fick en spelkassett i silver. 

I Sverige så finns det idag mer än 300 000 aktiva spelare, att jämföra med till exempel Ishockey som har runt 50 000 utövare i landet. För att Esportskall utföras under kontrollerade former, finns där ett organ som utfärdar regler. I Sverige är det största Esport organet Svenska Esportföreningen som bland annat licensierar spelare men även domare, vilket innebär att alla spelare inom Esport står under föreningens kontroll. 

Under dem senaste åren har Sverige fått fram en hel del bra Esport spelare och lag. En av de allra största inom Esport i Sverige är Emil ”HeatoN” Christensen. CS-legendaren har tagit sig in i det svenska folkhemmet genom sin medverkan i bland annat ”Mästarnas mästare” och ”Fångarna på fortet”. "HeatoN" har vunnit allt som går att vinna och var den allra första att bli invald i Esportens Hall of Fame. Christensen har under hela sitt vuxna liv arbetat för att främja Esport och är en direkt anledning till att många av de som växte upp under tidiga 2000-talet blev Esport-fans från första början. Både i Sverige och världen över.

Esport i världen

Esport är i dag större än någonsin. Själva begreppet “Esport” kommer från Sydkorea från slutet av 90-talet, och startades genom spelet Starcraft.

Esports marknaden är komplex med många aktörer. Spelare, sponsorer, annonsörer, spelutvecklare, mediebolag och tittare strömmar till i en stadig takt. Sedan 2012 har den totala Esportmarknaden vuxit med i genomsnitt 50 procent per år och passerar i år den magiska gränsen en miljard dollar. 

Globalt lockar Esporten drygt 450 miljoner tittare, där ungefär hälften är tillfälliga tittare och resten är entusiaster och flitiga tittare, enligt analysfirman Newzoo. Antalet tittare har ökat med 15 procent från 2018 till 2019 och Esport är världens just nu snabbast växande sport.

2018 var finalen i League of Legends MSI den mest sedda esporthändelsen i historien med över 127 miljoner tittare. I USA har publiksiffrorna för Esport redan passerat NHL och MLB, men har en bit kvar upp till basketligan NBA och football-ligan NFL.

Allt större prispengar i Esport turneringar

Esport betting

 

I takt med att Esporten har vuxit har även prispengarna ökat allt eftersom. Varje år anordnas en mängd större turneringar världen över där prissummorna kan ligga på flera miljoner svenska kronor. Då prissummorna är så pass stora finns det idag en hel del spelare som kan livnära sig på sporten. Den allra största turneringen i Esport sett till prispengar är: The International. Den totala prispotten i turneringen 2019, låg på över 33 miljoner dollar. I och med esportens enorma tillväxt har branschen mognat nämnvärt de senaste åren, både i form av sponsoravtal, merchandise och även esport betting. Dagarna då förstapriset i en ESports turnering var ett flak Jolt Cola och ett presentkort är helt klart förbi.

Liveodds på Esport

Om du vill uppleva en actionfylld betting så kan vi rekommendera att prova livebetting på Esport. Hos ett flertal spelbolag kan du testa live betting på en rad olika Esportspel. En match i den elektroniska världen kan ha många olika ansikten och det kan vända snabbt då mycket rör sig om momentum. Ett tips är att streama matcherna gratis på Twitch och betta live samtidigt. Det kommer att ta din spelupplevelse till en högre nivå. Ett av spelbolagen som erbjuder liveodds på Esport är Unibet. Registrera ett konto, via att klicka på länken nedanför:

Spela på Esport på nätet

Idag finns där ett 10 tal olika spel som du kan betta på inom Esport. Dem mest populära är Starcraft, Dota 2, World of Warcraft, Call of Duty och Counter-Strike. Det sistnämda spelet har varit det absolut vanligaste att spela på under dem senaste 2 åren. 

Att spela på Esport fungerar i mångt och mycket på samma sätt som att spela på fotboll eller ishockey. Spela på vinnare, resultat m m. Innan du skrider till verket och börjar betta på Esport rekommenderar vi dig att läsa på lite först. Om du skall kunna bli framgångsrik på Esport betting, gäller det att samla information och se en hel del matcher. Annars är risken stor att det blir lite som att spela på lotto eller blackjack där du står i valet och kvalet mellan att satsa på rött eller svart. 

Om du vill gräva ner dig i Esport världen finns där massvis med information på nätet. Expelvis info om lagen, spelare och tidigare resultat. 

Så fungerar Esport odds

Moneyline:

Den vanligaste spelformen när det kommer till Esports är "moneyline". Det är helt enkelt ett vinnarspel där du skall pricka rätt vinnare i en match. Här kan du välja mellan två alternativ, till skillnad från i fotboll där en match har tre olika utfall. Hemmaseger, oavgjort eller bortaseger. 

Exempel: tänk dig att Ninjas in Pyjamas ska möta Nigma. Du har en bra tilltro till NiP att vinna matchen och oddsen som erbjuds på dem är fördelaktiga, så därför väljer du att spela på dem. 

Om NiP vinner matchen vinner du ditt bet och går med vinst. Om däremot Nigma vinner förlorar du däremot ditt bet och pengarna tillfaller spelbolaget. 

Rundhandikapp:

En spelform som är mycket populär när det handlar om spel på Esport är rundhandikapp. Med rundhandikapp får du ofta högre odds än att spela på en rak vinnare. Så för dem som jagar lite högre odds är detta ett intressant alternativ. Om du satsar 1 000 kronor på att Ninja in Pyjamas skall vinna sin match med minst 5 poäng är det -4.5 i rundhandikapp som gäller. Låt oss säga att det ger 3.00 istället för raka ettan som ger 1.40. För att du skall vinna på detta spel skall NiP vinna med fler än 4.5 rundor (poäng), exempelvis 16-11. Vid satsning 1 000 kronor blir vinsten 2 000 kronor (du får tillbaka 3 000 kronor). 

Karthandikapp:

Karthandikapp liknar i mångt och mycket rundhandikapp, med skillnaden att det handlar om kartor istället för rundor. Satsar du 1 000 kronor på NiP +1.5 i karthandikapp mot Nigma till ett odds 2.00, innebär det att de måste få minst 2 kartor mer än sina motståndare. Om ditt spel sitter vinner du 1 000 kronor (2 000 kronor tillbaka).

Spela på Esport - Få en välkomstbonus

Om du vill spela på Esport finns där en hel del spelbolag som erbjuder en välkomstbonus i samband med registrering och första insättning. Den normala välkomstbonusen hos spelbolag ligger på 100 % och summorna varierar från 500 kronor och uppåt. Men där finns även spelbolag som erbjuder bonusar på upp till 500 %. Ett av dessa spelbolag är Unibet, där nya spelare kan välja mellan tre olika välkomstbonusar. Ett fåtal spelbolag kan även bjuda sina nya spelare på "free bets", vilket innebär att första spelet är "utan risk". Men innan du tar del av någon välkomstbonus, rekommenderar vi dig att läsa spelbolagets villkor och regler. Hur många gånger skall bonusen omsättas och vilket är lägsta oddset för att omsättningen skall börja gälla? 

Stora turneringar i Esport

Här följer ett axplock av stora turneringar i ESport:

  • ESL One
  • Intel Extreme Masters
  • International Dota 2 Championships
  • ESL Pro Tour
  • Dreamhack

Populära Esport spel att betta på

League of Legends - Ett “free-to-play” multiplayer online battle arena (MOBA)-spel utvecklat och ut-givet av Riot Games. Det tillkännagavs för första gången i oktober 2008 och lanserades bara ett år senare. Idag är League of Legends ett av dem mest populära Esport spelen på marknaden. 

Dota 2 - Ett actionorienterat strategidatorspel med fantasytema. Spelet utvecklas av Valve Corporation som en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients. Spelet började att utvecklas 2009 och lanserades i juli 2013. Idag har Dota 2 över 12 miljoner aktiva spelare och är känt för framför allt två saker: sina enorma prispotter och sin komplexitet.

Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) -  Ett förstapersonsskjutspel utvecklat av Valve Corporation och Hidden Path Entertainment, och utgivet av Valve 2012. Spelet är det fjärde i Counter-Strikeserien. När “Counter Strike: Global Offensive” började att etablera sig, gick också bettingföretagen in och tillförde ytterligare en spännande dimension till spelet. 

StarCraft 2 - Starcraft II: Wings of Liberty är ett datorspel och den första av uppföljarna till Blizzards realtidsstrategispel Starcraft. Spelet släpptes den 27 juli 2010. Starcraft II anses som det bästa realtidsstrategispelet som någonsin skapats. När betting började att integreras i Esporten, var det inte överraskande att Starcraft var ett av de första spelen som valdes ut.

World of Warcraft - Spelet World of Warcraft, ofta förkortat WoW, är ett Massive multiplayer online role-playing game, utvecklat av Blizzard Entertainment för Microsoft Windows och Mac OS X och är det fjärde spelet i ordningen som släppts inom Warcraft-universumet. Många spelbolag erbjuder en hel del odds på WoW-turneringar. 

Ranking Esport

Vilka lag är bäst i Esport? Här skall vi ta en titt på rankingen i Esport. Ranking från mars 2020:

Dota 2:

1  Team Secret 1 331
2  Invictus Gaming 1 271
3  Evil Geniuses 1 256
4  PSG.LGD 1 247
5  Vici Gaming 1 243
6  Nigma 1 224
7  Fnatic 1 217
8  OG 1 208
9  Alliance 1 197
10 Team Aster1 183

CS:GO:

1  Natus Vincere 1 393
2  Astralis 1 388
3  G2 Esports 1 356
4  mousesports 1 331
5  fnatic 1 305
6  FaZe Clan 1 288
7  Team Liquid 1 280
8  Team Vitality 1 258
9  forZe 1 236
10  Tricked Esport 1 199

Starcraft:

1  Dark 1 384
2  Serral 1 370
3  Maru 1 335
4  Rogue 1 330
5  Cure 1 325
6  INnoVation 1 287
7  Reynor 1 285
8  Solar 1 284
9  Trap 1 280
10 TY 1 250

Overwatch:

1  Element Mystic 1 160
2  San Francisco Shock 1 158
3  RunAway 1 157
4  Vancouver Titans 1 139
5  Talon Esports 1 131
6  Gen.G 1 109
7  Team Envy 1 105
8  ATL Academy 1 101
9  Bilibili Gaming 1 098
10  Ground Zero Gaming 1 094

Så ser du Esport

Streamingplattformarna Twitch och Mixer är en bra början om du vill följa Esport på nätet. Känns det lite överväldigande att försöka hitta rätt genom Twitch eller Mixer kan ESL, världens största esportsarrangör, hjälpa dig. De sänder regelbundet matcher på direkten på sin kanal på Twitch, och de har även ett stort bibliotek med tidigare direktsändningar. 

För den riktigt inbitna Esport fantasten kan vi rekommendera tv-kanalen EsportsTV HD, som sänder Esport dygnet runt, från jordens alla hörn. 

Är Esport verkligen en sport?

Många kritiker menar att Esport inte bör ingå i Riksidrottsförbundet då de inte anser det vara en riktig sport. Men där finns också dem som tycker att Esport bör ses som vilken annan sport som helst, då den kräver en hel del från sina utövare. I den absoluta världstoppen finns spelare som utför fler än 400 knapptryckningar och beslut i minuten. När en match tar 1-2 timmar krävs det mycket uthållighet för att orka utföra så många rörelser under längre tid. Toppspelare i hela världen står också enade bakom det faktum att man som spelare måste vara aktiv och motionera för att kunna prestera på topp.

Forskning vid Idrottsuniversitetet i Köln, Tyskland visar att e-sportare utsätts för samma stressnivåer som en racerförare samt har en puls jämförbar med maratonlöpare.

Per

Skribent: Per
27 March 2020