Dags för en avgörande match där ena laget vinner och det andra åker ur turneringen. Tappara sitter i förarsätet efter 2-1 hemma i Finland, och det är Luleå som har pressen på sig att vinna.

Nu har det varit uppehåll för Karjala Cup där Sverige förövrigt gick segrande ur turneringen efter vinst mot Finland i sista matchen, härligt!

Luleå kommer in i matchen med två raka förluster där man senat förlorade mot just Tappara med 2-1 borta och näst senast förlorade mot Färjestad hemma med 2-3.

Kollar man laget som spelar ikväll så ser det ut såhär:'

ForwardsToni Rajala - Johan Harju - Emil SylvegårdAnton Hedman - Lucas Wallmark - Jacob MicflikierLennart Petrell - Jonathan Granström - Peter CehlarikKarl Fabricius - Christopher Mastomäki - Johan ForsbergVictor Ekarv

BackarBrendan Mikkelson - Craig SchiraJonathan Sigalet - Jan SandströmIlari Melart - Marcus OskarssonPontus SjälinMålvakterDaniel Larsson(Filip Gustafsson)

Här kan vi se att från matchen mot Tappara senast så saknas Lagace, ett tungt avbräck. Där ersätter man istället med Sylvegård. Sandström går in tillsammans med Sigalet  efter att Jaros inte är tillgänglig för spel. 

Ser även ut att bli en del ändringar i kedjorna då Harju går in i första istället för Micflikier tillsammans med Hedman och Wallmark. Petrell som var extraspelare går in i tredje tillsammans med Granström och Cehlarik.

Tappara är en tuff motståndare som kommer att ligga och lura rejält och ställa om när det kommer lägen och då är man sylvassa. Man har även flera spelare som spelade Karjala för Finland och då syftar jag på Kuusela, Lajunen och Elorinne, där också Bonsaksen spelade med Norge.

Kuusela tyckte jag såg bra ut och han gjorde två mål i turneringen. Han leder lagets interna poängliga i finska ligan med 20 poäng på 19 matcher vilket också ger honom en andraplats i den totala poängligan.

Tappara är ett svårslaget lag och man har bara förlorat tre av 19 matcher i ligan på ordinarie tid. Borta har man vunnit fem av nio matcher (OT inkluderat) och har en målskillnad på 26-18.

Matchen innan Luleå senast förlorade man borta mot Kärpät som är ett erkänt bra lag i finska ligan. Innan dess vann man mot SaiPa med 0-7 och TPS Turku med 2-7, vilket bevisar att man har bra offensiv spets i laget. Defensivt är man också skickliga villket man visade senast i segern mot Luleå.

Laget ikväll:

25 Henrik Haapala - 24 Jani Lajunen - 71 Kristian Kuusela 29 Patrik Laine - 19 Veli-Matti Savinainen - 26 Jere Karjalainen 44 Jan-Mikael Järvinen - 17 Stephen Dixon - 81 Jukka Peltola 27 Elmer Fudd Gemini - 42 Otto Rauhala - 51 Micah Heikkilä (15 Manu Honkanen)

6 Pekka Saravo - 38 Teemu Aalto 47 Alexander Bonsaksen - 18 Nick Plastino 12 Markus Kankaanperä - 23 Aleksi Elorinne 20 Atte Mäkinen 

33 Tomi Karhunen (1 Dominik Hrachovina)

Kollar man laget så är det inte så stora förändringar mot senast. Endast Kaksonen som spelat i fjärdekedjan saknas och där spelar Gemini. Kan även förmodligen vara ett målvaktsbyte inför kvällens match där Karhunen förmodligen startar, vilket är en liten förstärkning utan att vara helt avgörande.

Lajunen har gått ut och sagt att vi åker inte till Luleå för att spela lika och gå vidare, utan vi reser till Luleå för att vinna matchen, vilket visar att man har full fokus på CHL.

Jag tycker Luleå har blivit för stora favoriter och ser matchen mer som 50/50 med tanke på att Luleå saknar Lagace och gör om lite i kedjorna samtidigt som Tappara har ungefär samma lag som senast.

Lägger även 1u på Kuusela som målskytt till 4.50 på Betsafe, då de erbjuder betydligt högre odds än tex Unibet som ger 3.85, och han visade i Karjala Cup att målsinnet finns där.

Skribent: Tobbestips
12 November 2015