Vilka är tränarna i årets Allsvenska? Hos MrBet.se har vi tittat lite närmare på Allsvenska tränare 2020. Vem är yngst och vem är äldst? Vilken av tränarna har vunnit Allsvenskan tidigare? 

Tränare i Allsvenskan 2020:

Hans Eklund - Falkenbergs FF

Född i Mönsterås. Varit tränare sedan 2006. Har tränat ett flertal klubbar under sin tränarkarriär. En kortare tid i Helsingborgs IF, därefter klubbar som Viborg, Landskrona BoIS och Kalmar FF. Har varit huvudtränare i Falkenberg sedan 2015, och var även i klubben under säsongen 2013. 

Rikard Norling - AIK

Född i Stockholm. Inledde sin tränarkarriär i Brommapojkarna som ungdomstränare 1992/93. Tagit två SM-guld som huvudtränare för MFF och AIK och även hunnit med en sväng till Norge, där det gick mindre bra. Har kritiserats bland en del AIK-supportrar för att spela en allt för defensiv fotboll. 

Nanne Bergstrand - Kalmar FF

Äldst i gänget men också en av dem mest rutinerade. Nanne Bergstrand började sin tränarkarriär i den småländska klubben Traryds IF i mitten av 1980-talet; samtidigt kombinerat med en spelarroll i Markaryd där han senare intog tränarrollen i slutet av 1980-talet. Har ett SM-guld i bagaget med Kalmar FF från 2008. 

Jens Gustafsson - IFK Norrköping

Skåningen Jens Gustafsson anses vara en av de främsta tränarna i Allsvenskan. Inledde sin tränarkarriär i Halmstads BK och gick sedan till AIK där han var assisternade under Rikard Norling. Är i IFK Norrköping sedan 2016 och har ryktats vara på väg till bland annat Malmö FF. 

Andreas Alm - BK Häcken

Den Gällivare-födde Andreas Alm inledde sin tränarkarriär i Eskilstuna City 2007/08. Var därefter AIK trogen från 2009 fram till 2016. Först som assisterande och sedan huvudtränare under perioden 2011-2016. Hade därefter en kortare sejour i Vejle innan han skrev på för BK Häcken, där han varit sedan 2018. 

Joakim Persson - Varbergs BoIS

Joakim Persson gör sin debut som Allsvensk tränare 2020. Tog upp Varbergs BoIS i den högsta serien och är mer eller mindre helgonförklarad i klubben. Inledde efter en framgångsrik fotbollskarriär som tränare 2011 i Ängelholms FF. Tränade därefter Kristianstad innan det blev dags för Varberg 2018. 

Jon Dahl Tomasson - Malmö FF

Det kanske mest intressanta namnet i denna tränarlista. Dansken Jon Dahl Tomasson må ha ett ganska skralt CV som huvudtränare men som spelare har han desto tyngre meriter. Blev proffs redan som 18 åring och har sedan dess spelat i klubbar som Feyenoord, Milan, Villareal och Stuttgart. Senaste tränaruppdraget var som assisterande tränare till Åge Hareide i det danska A-landslaget. 

Axel Kjäll - Örebro SK

Örebrosonen Axel Kjäll har varit ÖSK trogen som tränare ända sedan 2012 då han ingick i tränarteamet för A-laget. Tog över som huvudtränare 2017 och har varit det sedan dess. Startade sin tränarkarriär i en annan Örebroklubb: BK Forward. 

Jens Nilsson - Kalmar FF

Det stormade friskt kring Kalmar FF förra säsongen. Magnus Pehrson valde själv att avgå strax före säsongens slut och det var med nöd och näppe som Kalmar klarade sig kvar i Allsvenskan efter negativt kval mot Brage. Jens Nilsson tog över och kommer även vara huvudtränare under 2020. 

Marcus Lantz - Mjällby AIF

Lantz var med i det lag som tog Helsingborgs IF första SM-guld på 57 år när man vann allsvenskan 1999. Sedan blev han proffs i Torino och därefter Hansa Rostock och Bröndby. Hans tränarkarriär inledde han i Örgryte 2013, därefter tog han över Kopparbergs/Göteborg innan han skrev på för Mjällby AIF inför denna säsong. 

Jimmy Thelin - IF Elfsborg

41 årige Jimmy Thelin gör sin tredje säsong i Boråsklubben Elfsborg. Hit kom han 2018 och sedan dess har topplaceringarna uteblivit. Hans tränarkarriär inleddes i FC Ljungarum och därefter han Thelin varit i Jönköping Södra, först som ungdomstränare och sedan som huvudtränare för A-laget. 

Stefan Billborn - Hammarby IF

Förra säsongen var Hammarby det lag som gjorde överlägset flest mål i Allsvenskan och frågan är om vi kommer få se samma anfallsglada Bajen 2020? Huvudtränaren Stefan Billborn värvades som huvudtränare till Hammarby 2018 och har sakta men säkert byggt upp något riktigt bra. Började sin tränarkarriär i Brommapojkarna. 

Henrik Rydström - IK Sirius

Många förknippar Henrik Rydström med Kalmar FF. En klubb som han var trogen i mer än 20 säsonger under perioden 1993-2013. Var huvudtränare i klubben 2018 men fick lämna. Tränar sedan 2019 Uppsalaklubben IK Sirius. 

Poya Asbaghi - IFK Göteborg

IFK Göteborgs Poya Asbaghi är Allsvenskans yngste tränare med sina 34 år. Poya är född i Karaj, Iran och uppväxt i Uppsala. Redan vid 31 års ålder blev Poya huvudtränare i Dalkurds FF som han ledde under perioden 2016-2017. Därefter var han en säsong i Gefle IF innan han värvades till IFK Göteborg, som är hans nuvarande klubb. 

Olof Mellberg - Helsingborgs IF

Det blåste hårt runt laget från Sundets pärla: Helsingborgs IF, förra säsongen. Först sparkade man Per-Ola Ljung, sen tog man in hårt kritiserade Henrik Larsson. Men Larsson blev inte långvarig och sa upp sig efter bara ett par veckor. I slutet av säsongen lyckades HIF knyta till sig Olof Mellberg som krönte stora framgångar med Brommapojkarna 2016-2017. Kommer senast från danska Fremad Amager. 

Ian Burchnall - Östersunds FK

Östersunds tränare engelske Ian Burchnall är Allsvenskans näst yngste. Under sin tid i Leeds lärde Ian känna Graham Potter, Östersunds förre tränare, och genom denna kontakt kom han att bli Potters efterträdare och ta över uppgiften som huvudtränare för Östersunds FK sommaren 2018.

Thomas Lagerlöf/Kim Bergstrand - Djurgårdens IF

Succéduon Lagerlöf/Bergstrand värvades från IK Sirius inför säsongen 2019. Något som fick en del Djurgårdsfans att rynka på näsan då både Lagerlöf och Bergstrand har ett förflutet i AIK. Men efter säsongen var det nog få fans som var besvikna på rekryteringen av tränarna. Redan på första försöket blev det SM-guld och nu satsar duon på att nå Europa med sin klubb. 

Ålder på Allsvenska tränare:

Poya Asbaghi, 34 år

Ian Burchnall, 37 år

Axel Kjäll, 38 år

Jens Gustafsson, 41 år

Jimmy Thelin, 41 år

Olof Mellberg, 42 år

Jon Dahl Tomasson, 43 år

Joakim Persson, 44 år

Marcus Lantz, 44 år

Henrik Rydström, 44 år

Andreas Alm, 46 år

Jens Nilsson, 47 år

Stefan Billborn, 47 år

Rikard Norling, 48 år

Thomas Lagerlöf, 48 år

Hans Eklund, 50 år

Kim Bergstrand, 51 år

Nanne Bergstrand, 63 år

Snittåldern på tränarna i Allsvenskan ligger en bra bit under 50 år. Faktum är att bara tre tränare fyllt 50 år i Allsvenskan. Kalmar FF:s huvudtränare Nanne Bergstrand är klart äldst med sina 63 år och också en av dem mest rutinerade. Yngsta tränaren är IFK Göteborgs Poya Asbaghi som bara är 34 år. 

AIK:s Rikard Norling är den ende tränaren på listan över nuvarande tränare som vunnit Allsvenskan två gånger, tre om man räknar in som assisterande. Norling vann med SM-guld med Malmö FF 2013 och med AIK 2018, dessutom som assisterande tränare med AIK 1998. Övriga Allsvenska tränare 2020 som vunnit SM-guld är Nanne Bergstrand, med Kalmar FF 2008 och duon Lagerlöf/Bergstrand som var med och bärgade DIF:s SM-guld 2019. 

Vilken Allsvensk tränare får sparken först?

Vilken Allsvensk tränare hänger löst? Hos betsson hittar du de senaste oddsen på första Allsvenska tränaren att få sparken. Så här ser oddsen ut: 

Rikard Norling, AIK: 5.00

Jimmy Thelin, Elfsborg: 5.00

Hans Eklund, Falkenberg: 7.00

Jon Dahl Tomasson, Malmö FF: 7.00

Andreas Alm, BK Häcken: 8.00

Olof Mellberg, Helsingborgs IF: 8.00

Jens Gustafsson, IFK Norrköping: 8.00

Ian Burchnall, Östersunds FK: 8.00

Henrik Rydström, Sirius: 10.00

Marcus Lantz, Mjällby: 10.00

Joakim Persson, Varberg: 10.00

Axel Kjäll, Örebro SK: 10.00

Poya Asbaghi, IFK Göteborg: 12.00

Stefan Billborn, Hammarby: 15.00

Nanne Bergstrand, Kalmar FF: 15.00

Kim Bergstrand/ Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF: 30.00

100 kr gratis bet.
18+ | Spela casino ansvarsfullt Gäller endast nya spelare. Anmälan krävs. 1x omsättningskrav. Bonusen är giltig i 60 dagar. | regler & villkor gäller
Per

Skribent: Per
26 February 2020